Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Beneficiile Acupuncturii în reducerea migrenei cronice

              În urma cercetărilor efectuate în cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York) și de la Universitatea din York (York), într-un studiu randomizat, cu un eșantion masiv de peste 18.000 de pacienți, cercetătorii au stabilit că acupunctura este eficientă pentru tratamentul durerilor de cap și a migrenei.  În cercetare, acupunctura a fost găsită eficientă ca terapie independentă pentru migrene.

              Cum mare parte din durerile cronice de cap au o etiologie psihoemotională, să analizăm întâi tratamentele alopate ale acestor patologii : Deanxit este este unul dintre cele mai comune medicamente, utilizat pentru tratamentul depresiei, anxietății, afecțiunilor bipolare, durerilor de cap miogenice și migrenelor netransmisibile. Deanxit este o combinație de două medicamente, compusă atât din Flupentixol, cât și din Melitracen. Flupentixolul este un medicament antipsihotic (din clasa Tioxantinei), iar Melitracenul este un antidepresiv triciclic. Deanxitul pur, este interzis în SUA datorită efectelor adverse neurologice asociate cu administrarea medicamentului. Dar, de asemenea, stabilirea oficială a acestui fapt și retragerea medicamentului de pe piață este dificilă (în conditiile în care în SUA peste 68 % din populația adultă folosește medicație de acest tip….). Cercetarea este importantă având în vedere că acupunctura reduce în mod semnificativ rata efectelor adverse ale medicamentelor.

               Perspectiva TCM (Traditional Chinese Medicine) privind migrenele, este aceea că, în majoritatea cazurile punctele de acupunctura alese ar trebui sa fie în apropierea zonei afectate. În plus se mai aleg și puncte distale, pe meridianele aferente zonei afectate. Acest principiu clinic de tratament poată numele de Shang Bing Xia Zhi (tratarea unei afectiuni care interesează partea superioară a corpului, prin inserare de puncte în zona inferioară a corpului).

              Puncte foarte indicate ăn tratarea migrenei cronice sunt :

Puncte locale : M-NH-9 (Taiyang); Gb.8 (Shuaigu); St-8 (Touwei); Gb.20 (Fengchi)

Puncte distale : Liv.3 (Taichong); Gb.43 (Xiaxi); Sj.5 (Waiguan), Gb.34 (Yanglingquan), Bl.60 (Kunlun), Si.3 (Houxi), Li.4 (Hegu), St.44 (Neiting), Gb.40 (Qiuxu).

     Se folosesc ace de unică folosință cu diametrul de 0.25 mm, lungime de 25-40 mm. Tratamentu se va efectua cu o frecvență de 3 ori/saptamana, timp de 6 saptamani consecutiv. Se poate utiliza cu eficiență și electroacupunctură pe punctele distale (frecvența alternantă între 2-100Hz setată sa se schimbe la fiecare 3 sec, intensitatea limitată la 0.1-1.0 mA în funcție de gradul de suportabilitate al pacientului).

     Gb.8 (Shuaigu) se află pe meridianul Vezicii Biliare (Shaoyang) și este eficient în promovarea circulației Qi-ului și a sângelui prin meridian. M-NH-9 (Taiyang) și St.8 (Touwei) care sunt situate în apropierea regiunii afectate, sunt selectate pentru a promova Qi-ul și circulația sangvină la nivel local. Punctele distale au fost alese pentru a întări efectele punctelor locale. Liv.3 (Taichong) este un punct Yuan al meridianului Ficat și este eficient în reglarea circulației Qi-ului în întregul corp, iar Gb.43 (Xiaxi) este un punct Ying Spring al meridianului Vezică Biliară și complementează Gb.8 în activarea Qi-ului și  sângelui în meridianul Vezică Biliară. Gb.43 este indicat în general pentru orice afectiune la nivelul capului, ochilor și a urechilor.

         Acopunctura sa dovedit a reduce frcventa, durata și intensitatea migrenelor. Conform statisticilor OMS, migrena afectează aproximativ 14.9 % din populația SUA și aproximativ 8.4-12.7 populația din Asia. Dovezile arată de asemenea că, aportul excesiv de medicamente analgezice și alte medicamente concepute exclusiv pentru ameliorarea migrenei, poate crește frecvența durerilor de cap, dar și apariția altor efecte adverse cum ar fi creșterea în greutate, oboseala cronică, insomnia și tulburările digestive (Tfelt-Hansen și colab.). Avand în vedere complexitatea procesului clinic de control al migrenei și prevalent acesteia pe scară largă, punerea în aplicare a tehnicilor de acupunctură concepute special pentru această patologie, crește semnificativ rata procesului de vindecare, iar în cazul administrarii de medicamente specifice abolește reacțiile adverse. În cazul în care există administrare medicamentoasă la pacienții suferinzi care beneficiază de acupunctură, nu este indicată renunțarea bruscă la administrarea medicamentoasă, ci numai treptat sub acordul și indicațiile medicului curant.

Referinte :

1. Zheng G X. Clinical Effect Observation of Acupuncture and Moxibustion Combined with Flupentixol/ Melitracen Tablet in the Treatment of Migraine [J]. Journal of China Modern Medicine, 2015(17):149–151.

2. Chu HR. Clinical Study on Midnight-noon Ebb-flow Acupuncture for the Treatment of Migraine [J]. Journal of Clinical Acupuncture & Moxibustion, 1996(8):5–7.

3. Wang XY. The Clinical Study on Vascular Headache Treated with Acupuncture and Moxibustion[J]. Journal of Guiyang College of Traditional Chinese Medicine, 2004, 26(4):33–35.

4. Macpherson, Hugh, Andrew Vickers, Martin Bland, David Torgerson, Mark Corbett, Eldon Spackman, Pedro Saramago, Beth Woods, Helen Weatherly, Mark Sculpher, Andrea Manca, Stewart Richmond, Ann Hopton, Janet Eldred, and Ian Watt. "Acupuncture for chronic pain and depression in primary care: a programme of research." Programme Grants for Applied Research 5, no. 3 (2017): pg 1.Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York, USA), University of York (York, UK).

5. Tfelt-Hansen PC. Evidence-basedguideline update: pharmacologic treatment for episodic migraine prevention in adults: report of the Quality Standards subcommittee of the American Academy of Neurology and the American Headache Society. Neurology. 2013;80(9):869-870.

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.