Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Gheea (Untul Clarifiat)

GHEEA

 

              Gheea, sau cum este cunoscut de catre europeni : Untul Clarifiat, este un excelent aliment dar si un veritabil medicament, fiind foarte apreciat si utilizat in Medicina Traditional Indiana – AYURVEDA. Conform scrierilor vechi, Gheea are o aplicabilitate in zona asiatica de peste 5000 de ani. Datorita proprietatilor sale nutritive dar si terapeutice, face ca Gheea sa fie clasata mult superior untului obisnuit, Prin aducerea sa in Europa si descoperirea calitatilor culinare excelente, face ca Gheea sa fie utilizat cu succes in multe din bucatariile europene cu prestigiu, astfel multe din delicioasele retete apartinand bucatariei franceze, utilizeaza ca ingredient principal Gheea.

             O proprietate foarte importanta a Gheei este aceea ca nu rancezeste, ne avand practic termen de valabilitate. In asramurile ayurvedice traditionale, exista chiar o traditie de a lasa gheea din generatie in generatie, fiecare casta ayurvedica fiind cu atat mai renumita cu cat avea o cantitate mai mare de ghee si cu o vechime mai mare.

             Ca si calitati terapeutice voi enumera cateva din multitudinea de utilizari :

-       medicina ayurvedica spune ca “hraneste toate tesuturile si organele” fiind folosit nu numai in scop terapeutic, ci si in scop profilactic ;

-       este un bun tonic pentru organism, are efect regenerator (folosit impotriva imbatranirii), un excelent aliment nutritiv (textele ayurvedice il recomanda in starile de boala, ca unic aliment ingerat) ;

-       utilizat in combaterea colesterolului rau (LDL), in cazul anemiilor ;

-       normalizeaza aciditatea gastrica, scazand hiperaciditatea (bun in cazul afectiunilor gastro-intestinale), normalizeaza funciile hepatice si biliare ;

-       benefic in afectiunile aparatului respirator (tuse seaca sau cu expectoratii, raceli, gripe, pneumonii, bronsite, astm) ;

-       poate fi utilizat cu succes in afectiunile pieli, prin aplicare directa sau sub forma de “baza” in prepararea cremelor ;

-       in cazul insomniilor, se poate administra prin adaugarea unei lingurite de ghee in lapte sau ceai cald, consumandu-se cu  inghitituri mici, o cana inainte de culcare ;

Metoda de preparare :

              Se utilizeaza unt cat mai gras. Se lasa intr-un vas la temperatura camerei pana se inmoaie. Se pune apoi intr-un vas de inox, la foc minim, si se amesteca permanent cu o spatula de lemn sau ceramica. Se indeparteaza spuma rezultata in urma fierberii. In momentul in care lichidul devine foarte clar se indeparteaza vasul de pe foc, se strecoara pentru a indeparta rezidurile depuse pe fundul vasului, se depoziteaza in vase de sticla, lut sau ceramica, acoperite cat mai ermetic, la loc intunecat sau la frigider. Se consuma zilnic sau ocazional, in functie de necesitati (culinar, profilactic sau terapeutic).

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.